Visa filter

Begagnade och regummerade däck

Om du är ute efter att köpa billiga däck är det ofta ett smart och prisvärt alternativ att köpa begagnade däck. Som med alla saker som inte är nya gäller det emellertid att vara uppmärksam på eventuella fallgropar. I den här artikeln kan du läsa mer om begagnade däck. Först får du information om vad regummerade däck är för något och längre ner hittar du en checklista för begagnade däck.

Bild på begagnade däck

Regummerade däck – bra eller dåligt?

Begagnade däck som du kan köpa i däckhandeln är allt som oftast regummerade. Vad betyder då detta? Jo, vid regummering behålls själva stommen på däcken medan slitbanan byts ut. Är däcken helregummerade renoveras även däcksidan samt en del av eller hela sektionshöjden. Är det fråga om halvregummering är det endast slitbanan som byts. Ser vi på personbilssidan är helregummering standard. För lastbilsdäck är det i stället halvregummering som är standard.

Regummerade däck har genom åren fått ett något skamfilat rykte. Det är dock inte själva tekniken och principen i sig som har fått en negativ klang. I stället är det vissa mindre nogräknade aktörers utförande av regummeringen som har gett upphov till de negativa rubrikerna. De flesta aktörer inom regummering/begagnade däck erbjuder däck av högsta kvalitet och normalt finns ingen risk med att köpa regummerade däck. Se bara till att köpa dina däck från ett företag som har ett dokumenterat gott anseende.

Seriösa aktörer regummerar endast däck som först har röntgats och konstaterats vara i gott skick när det gäller stommens kvalitet. Vanligt är också att endast däck från vissa däckfabrikat som bevisligen fungerar bra för regummering tas emot.

Att köpa begagnade däck

Här är en lista över några punkter som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du ska köpa begagnade däck.
Se till att däcket inte är för gammalt
Gummi hårdnar när det åldras och för varje år som går försämras däckets prestanda. Det är inte alltid lätt att se på själva däcket hur länge sedan det var det tillverkades men som tur är finns alltid en fyrsiffrig kod som anger tillverkningsdatum. Koden består av en notering för vecka och en för år. En kod som exempelvis 3315 betyder alltså att däcket tillverkades vecka 33 år 2015.

Var noggrann med mönsterdjupet
Lagens krav på mönsterdjup är blygsamma och du ska kräva ett betydligt större mönsterdjup än så för att se till att däcken kommer räcka en längre tid. Nya bildäck har normalt ett mönsterdjup som mäter 8-9 mm och för att få ett bra grepp på vägen bör mönsterdjupet inte vara mindre än 4 mm.

Ett dåligt mönsterdjup innebär sämre väggrepp i alla förhållanden, vilket är en säkerhetsrisk. I tillägg gör du din ekonomi förmodligen en björntjänst genom att köpa begagnade däck med sämre mönsterdjup, detta eftersom du inte kan använda däcken särskilt många mil. Att köpa begagnat kan faktiskt i längden innebära högre kostnader än att köpa nytt.

Undersök huvudkanalernas djup
Däckens mönster går i kanaler och dessa kan slitas olika beroende på däcktrycket. Till exempel kan ett för lågt däcktryck leda till att ett däck slits mer än normalt på den yttersta mönsterstrukturen, det vill säga skuldrorna. För att kontrollera kanalerna, stryk med handen över däckets yta och försök upptäcka områden som verkar ha utsatts för onormalt slitage.

Kontrollera däcksidorna
Kontrollera sidorna av däcken för att hitta eventuella skador, deformationer eller sprickbildningar.
Det är mycket viktigt att däck som ska monteras på samma axel är lika nötta. Om det ena däcket är mer nött än det andra, avstå från att köpa dessa däck.

Inspektera dubbarna
För begagnade vinterdäck ska du lägga till en undersökningsfaktor till ovan och det handlar givetvis om inspektion av dubbarna. Det är två saker du ska undersöka. För det första ska du kontrollera nednötningen och för det andra ska du se om några dubbar har lossnat.

Tidningen Motorföraren genomförde för några år sedan ett test där de mätte upp bromssträckorna för både nya och begagnade dubbdäck. Ett åtta år gammal dubbdäck som ingick i testet hade en 22 meter längre bromssträcka vid 60 km/h än det bästa nya dubbdäcket i testet. Det begagnade dubbdäcket uppfylldes lagens krav på mönsterdjup, men hade slitna dubbar. Mönsterdjup, dubbarnas kondition och gummits kondition påverkar alla hur lång bromssträckan blir.I samma test visade det sig att skillnaden i bromssträcka var betydligt mindre mellan nya och begagnade dubbfria vinterdäck än mellan nya och begagnade dubbdäck, något som kan vara intressant att lägga på minnet för den som ska köpa däck till vintern. Hos de dubbfria däcken var det fabrikat snarare än ålder som avgjorde bromssträckan.

Miljövänligt

Köper du billiga däck får du inte bara mer kvar i plånboken. Du gör också en insats för miljön eftersom du återvinner en produkt i stället för att köpa nytt. Det är faktiskt så att endast en tredjedel av de resurser som går åt vid tillverkning av ett helt nytt däck används vid regummering. För att göra miljövinsten ännu större kan du se till att köpa däck som först har rullat på vägarna i Sverige och sedan regummerats här.

Billiga begagnade / regummerade däck

Är begagnade eller regummerade däck alltid att betrakta som billiga däck jämfört med nya? Det är lätt att ta för givet att det är så. Dock finns inga garantier för att så är fallet – en säljare kan ju sätta vilket pris som helst på sina produkter. Är du inte insatt i branschen kan det vara svårt att veta vad som är rimligt att betala för begagnade däck.

Ett tips är att börja med att undersöka vad helt nya däck skulle kosta. Jämför priser för några olika märken och däcktyper hos ett par olika däckhandlare för att få fram ett hyggligt exakt jämförelsetal.

I nästa steg gäller det att du skaffar dig en bild av vad begagnade däck av samma typ kan tänkas kosta. Denna kontroll är lite svårare att göra, detta eftersom begagnade däck säljs av såväl privatpersoner som företag och de flesta av de begagnade däck som finns till försäljning inte finns med i prisdatabaser. Du kan dock få en ganska bra bild av prisläget genom att ta med priserna hos din lokala däckhandlare och de som finns listade på annonssajter samt köp- och säljsajter.

När du har en bild av den totala prisbilden, är du bättre rustad att fatta ett informerat beslut kring om du ska köpa nya däck, begagnade däck eller regummerade däck. Det blir också lättare att diskutera priset med säljaren.

Sök däck och jämför priser

Hos oss jämför du däck från: