Visa filter

Förvara däck

Däck är färskvara och även om de är gjorda för stora påfrestningar på vägen är de relativt känsliga för yttre faktorer. Förvarar du dina däck på rätt sätt när de inte används på bilen kan du öka livslängden på dem markant. Om du i stället underlåter att ta hand om dina däck kan däckens skick och prestanda snabbt försämras.

Det finns några enkla tips att använda för att se till att däcken förvaras på ett optimalt sätt. Det krävs lite mer av dig än att bara stapla däcken under en presenning på altanen, men det är inte särskilt komplicerat att förvara däck på rätt sätt. I den här artikeln går vi igenom ett antal faktorer som är bra att tänka på.

Om du varken har tid, plats eller lust att ha däcken hemma kan du med fördel anlita ett däckhotell för förvaringen av däcken. De flesta däckverkstäder fungerar som däckhotell och även många bilverkstäder kan erbjuda denna tjänst. Att förvara däcken på ett däckhotell kostar inte särskilt mycket och de hundralappar du betalar är kanske ett relativt billigt pris för att säkra en längre livslängd för däcken.

Tips!
Innan du tar av vinterdäcken / sommardäcken, markera dem med deras respektive position så att du kan rotera dem när de ska på igen inför nästa säsong.

Däck som förvaras i långa rader

Rengöring

Däck bör rengöras regelbundet när de används, och att göra en avslutande storrengöring innan en längre förvaring är också en god idé. Börja med att spola av däck och fälgar med ljummet vatten, och låt gärna hjulen stå blöta en liten stund så att smuts kan lösas upp innan du sköljer på nytt.

Om du inte får bort all smuts med hjälp av enbart vatten, använder du en mjuk svamp/trasa och ett milt bilschampo. Se till att du har fått bort sand och liknande innan du börjar använda svampen, annars riskerar du att få repor i fälgen.

Stenar i däckmönstret kan du behöva avlägsna för hand. Var noga med att inte använda redskap som riskerar att skada däcket.

Solljus

Alla typer av solstrålning påverkar gummit i däcken negativt, så om du vill att däcken ska hålla så länge som möjligt bör du inte förvara dem där de utsätts för solljus, varken direkt eller genom fönster. En risk med att utsätta däcken för solljus är att gummit torkar. Starka lampor med hög halt av ultraviolett ljus är inte heller bra för däcken.

Temperatur

Däck trivs bäst i svala temperaturer, det vill säga temperaturer omkring 10 grader. Några dagar i minusgrader är inte avgörande, inte heller några dagar i temperaturer på 20 grader eller mer, men för varje dag som däcken förvaras i mindre optimala temperaturer kan deras skick försämras.

Var noga med att inte placera däcken nära värmekällor, såsom element och varmvattenrör. Temperaturen i utrymmet överlag kanske är sval, men nära värmekällorna kan det bli betydligt varmare.

Vatten och fukt

Dåligt ventilerade utrymmen med fuktig luft (exempel kan vara källare, utomhusförråd och garage utan värme) är inte att rekommendera som förvaringsplats för däck. Om det bildas vatten på däcken är luftfuktigheten definitivt för hög. Förvara inte heller dina däck där de kan utsättas för regn eller annan nederbörd, eller där det kan rinna in vatten.

Olja och spill

Förvara inte dina däck där de riskerar att utsättas för olja, bensin, smörjmedel eller lösningsmedel. Även kortvarig kontakt med sådana ämnen kan orsaka skada på däcken. I sammanhanget är det också på sin plats att påminna om att du ska se till att däcken är väl rengjorda från dessa typer av vätskor inför förvaringen.

Ozon

Ozon är en gas som kan påverka gummisammansättningen i ett däck på ett allvarligt sätt. Exempel på maskiner som kan alstra ozon är elapparater med högspänning, ånglampor (flourångor eller kvicksilverångor), elmotorer och elapparater som kan generera gnistor / urladdningar. Se till att inte förvara däck i närheten av sådana typer av apparater.

Svetsgnistor

Det är inte helt ovanligt att folk använder sitt garage både för att förvara däck och för att svetsa. Det är viktigt att däcken inte utsätts för svetsgnistor eftersom de kan orsaka skador på däcken.

Stapla, ställa eller hänga?

En del staplar sina däck medan andra hänger upp dem. Andra rullar in dem längst in i garaget i en prydlig kvartett eller ställer dem på hög mot en vägg. Vad är rätt och vad är fel? Här är några riktlinjer:

  • Bildäck ska förvaras så att de inte utsätts för spänningar, press eller vridningar. Även om däcken verkar opåverkade efter förvaringen kan spänningar, press och vridningar göra att de riskerar att skadas när de tas i bruk igen.
  • Bildäck som förvaras på fälgarna bör ligga ned eller hängas upp. Liggande däck ska helst ligga på pallar eller liknande, så att de kommer upp minst 10 cm från golvet/hyllplanet, detta för att luft ska kunna cirkulera under.
  • Bildäck som förvaras utan fälgar bör stå upp på högkant.
  • Om däcken förvaras staplade på varandra, se till att inte bygga några högre staplar. Placera inte heller några tyngre föremål ovanpå staplarna. Tyngden från däcken kan nämligen ge upphov till skador på däcket/däcken som ligger närmare marken. För att minimera skador, rotera däcken med jämna mellanrum (ungefär en gång i månaden). Passa samtidigt på att kontrollera lufttrycket och fyll på med luft vid behov.
Sök däck och jämför priser

Hos oss jämför du däck från: