Visa filter

Replika fälgar

När du ska köpa fälgar kan du införskaffa sådana som är tillverkade av samma företag som tillverkade bilen (eller på licens), men det går också att hitta fälgar som tillverkas av oberoende företag. Fälgar som är tillverkade av samma företag som tillverkade bilen (eller har licens från detta företag) kallas vanligen för OEM fälgar, en förkortning för Original Equipment Manufactorer.

I kategorin fälgar tillverkade av oberoende tillverkare hittar vi dels av replika fälgar, det vill säga fälgar som är gjorda för att efterlikna de fälgar som biltillverkaren själv säljer, dels övriga after market fälgar, med vilka vanligen avses fälgar som inte går att hitta i biltillverkarens eget sortiment, till exempel för att de har en helt annan utformning, består av andra material eller är tillverkade med andra metoder.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på replika fälgar, men mycket av det som tas upp här är värt att tänka på även när du köper icke-replikas från en oberoende tillverkare av fälgar.

Olika fälgar på väggen på en däckverkstad

Varför köpa replika fälgar?

Det finns i huvudsak två anledningar till att bilägare köper nya fälgar, oavsett om de köper OEM eller inte. Antingen köper man nya fälgar för att man vill ha fälgar som är utformade på ett annorlunda vis än de som bilen har just nu, eller så köper man nya fälgar för att de gamla fälgarna har skadats på något vis – de kan till exempel ha blivit böjda, fått allvarliga repor eller helt enkelt börjat se slitna ut. Att man vill ha fälgar som är utformade på ett annorlunda vis behöver inte bara handla om det estetiska utan det kan också vara så att man behöver en annorlunda design av praktiska skäl. Man kan till exempel ha upptäckt att de fälgar som nu sitter på släpper in mycket smuts och/eller är svåra att rengöra och att det därför har börjat samlas upp mycket grus och smuts bakom fälgen.

När du väl har bestämt dig för att köpa nya fälgar står du mellan att välja OEM fälgar eller fälgar som inte är OEM. Replika fälgar är vanligen betydligt billigare att köpa än OEM-fälgar, och det är därför det har uppstått en marknad för dessa. Exakt hur stor prisskillnaden är varierar. Du kan hitta allt från mycket billiga replika-fälgar på marknaden till exemplar som visserligen är billigare än OEM men där prisskillnaden inte är enorm.

Vad gäller fälgar som kommer från oberoende tillverkare, men som inte är replikas, kan det också handla om att den typ av fälg du vill ha (utseende, storlek, material, tillverkningsmetod, etc.) helt enkelt inte tillhandahålls av biltillverkaren. Dessa fälgar är inte nödvändigtvis billigare att köpa än OEM fälgar.

Passform

Om du väljer att köpa replika-fälgar blir det extra viktigt att kontrollera att de fälgar du köper har rätt passform så att de går att montera korrekt på hjulen. Även om du rent fysiskt kan tvinga på fälgen, kan en passform som inte är helt optimal leda till att fälgen börjar vibrera när du kör alternativt börjar slita på bromssystem och stötdämpare.

Det finns många tillverkare av replika-fälgar och vissa håller givetvis högre kvalitet än andra. Detta återspeglar sig även när det gäller märkningen. Vissa tillverkare är mycket noggranna och ser till att fälgens mått verkligen stämmer överens med de mått som anges, medan andra har lägre kvalitetskrav. Det är alltid viktigt att vara uppmärksam på detaljerna vid köp av nya fälgar, men med replikas är det alltså ännu viktigare att vara på sin vakt.

Viktigt att tänka på är också att felaktig passform är långt ifrån enda skälet till att ett hjul kan börja vibrera efter fälgbyte. Det kan lika gärna vara så att monteringen inte har genomförts korrekt. Om du först har haft OEM-fälgar och sedan byter ut dem mot replikas och då börjar märka av vibrationer är det naturligtvis lätt att skylla på de nya fälgarna, men det kan lika gärna vara så att OEM-fälgarna monterades av en yrkesperson som är specialiserad på att montera fälgar medan replika fälgarna monterades privat av någon som inte har samma kompetens.

Lyssna på andra

Eftersom det finns så många olika företag som tillverkar replikafälgar, och kvaliteten kan variera, är det en bra idé att lyssna på andras erfarenheter innan du slår till på ett köp. Om ett företag börjar sälja undermåliga replika fälgar tenderar deras dåliga rykte att sprida sig snabbt på internet. Förr i tiden kunde man sälja en undermålig produkt och veta att den besvikne köparen förmodligen skulle nöja sig med att klaga inför familjen, en handfull vänner och kanske några arbetskamrater. Nu för tiden kan en recension postad i ett bilforum online eller en uppdatering på sociala medier sprida sig som en löpeld.

Om du överväger att köpa replika fälgar är vårt tips alltså att du lägger lite tid på att ta del av andras erfarenheter innan du fattar ett beslut. Gör några sökningar på internet, läs recensioner och ta del av forumdiskussioner. Om det saknas information, tveka inte att posta dina frågor i några välbesökta bilforum på nätet. Tänk på att ta reda på information som är relevant för hur just du kommer att använda din bil.

Exempel på frågor som är bra att ställa:

  • Hur pass bra har fälgarna klarat sig genom fysiska påfrestningar i form av tjälskott, potthål, trottoarkanter och liknande?
  • Hur pass bra står fälgarna emot slitage från vägsalt, vägdamm, bromsdamm, etc.?
  • Hur påverkas fälgarna av att bilen är helt fullastad?
  • Är det någon som har använt dessa fälgar vid körning på bana där fälgarna har utsatts för stora påfrestningar på grund av höga farter, snäva kurvor, etc? Hur hanterade fälgarna alla dessa påfrestningar?
  • Fanns det fortfarande gjutskägg på fälgen när den levererades, eller fanns det några andra tecken på att tillverkaren inte var särskilt noggrann? Var fälgen oval? Var lackeringen dålig?

Det är bra att försöka hitta information både om företaget i stort och om de specifika fälgar du är intresserad av. Även om en viss fälg verkar vara optimal sett till form och funktion vill du förmodligen undvika att köpa den från ett företag som har rykte om sig att ha undermålig kundservice eller andra problem som kan drabba dig som köpare.

När du undersöker replika fälgar på nätet stöter man förstås på många olika åsikter och erfarenheter, så det gäller att du kunna sålla och ta till dig den information som verkar vara mest välunderbyggd och relevant för din situation.

Replikafälgar – pris

En mycket stor anledning till att bilägare köper replikas är priset. Du bör dock vara försiktig om du hittar fälgar till salu som är extremt billiga jämfört med liknande produkter. Du bör alltid fråga dig varför priset på dessa fälgar är så lågt. Handlar det bara om att tillverkaren och säljaren är mycket effektiva och lyckas leverera en högkvalitativ produkt till ett mycket bra pris? Eller är det så att fälgen är av undermålig kvalitet? Eller är det försäljaren som kan hålla låga priser eftersom företaget knappt har någon kundtjänst, skeppar fälgarna i usla förpackningar, handlar med stulna fälgar, eller något annat?

Ovanstående tips om att undersöka både fälgarnas, tillverkarens och försäljarens rykte på internet blir ännu viktigare om du överväger att köpa märkligt billiga fälgar.

Garantier

Kontrollera vilka garantier som ges när du köper fälgar från en viss tillverkare och viss återförsäljare. Av yttersta vikt är också hur pass enkelt och smidigt det är att åberopa garantin vid behov. Det är ju till exempel inte optimalt att behöva betala dyr frakt till utlandet för att kunna reklamera fälgarna.

Försäljningsvärde

Eftersom replika fälgar vanligen är billigare än originalfälgar kan de påverka andrahandsvärdet på din bil. Även om själva prisskillnaden mellan fälgarna inte är stor kan det ha en psykologisk inverkan på köparen, som även kan börja fundera på om det finns andra delar av bilen som du har bytt ut mot produkter som inte är OEM.

Det finns också köpare som av principiella skäl ogillar allt som inte är OEM, till exempel för att de anser det vara omoraliskt med eller helt enkelt tycker att det känns billigt – oavsett hur bra kvalitet produkterna faktiskt håller. Detta bör du vara medveten om när du väljer mellan OEM och icke-OEM. Tänker du behålla bilen själv under en längre period är det förstås mindre viktigt – då kan du helt och hållet utgå ifrån dina egna önskemål i stället och inte tänka på vad eventuella framtida köpare kan komma att tycka.

Sök däck och jämför priser

Hos oss jämför du däck från: