Visa filter

Däck till släpvagn

släpvagnSläpvagnar finns i alla storlekar och för många typer av ändamål i många olika förhållanden. Det är därför svårt att ge en guide till vilka däck som är bäst att köpa till en släpvagn.

Det finns emellertid en sak som är solklar, och det är att personbilar och lätta lastbilar med dubbade vinterdäck måste ha dubbdäck även på släpvagn då vinterväglag råder. Det gäller även i det fall fordonet egentligen är undantaget krav på att ha vinterdäck. Anledningen till att dubbat är ett krav på släpvagn som dras av personbil/lätt lastbil med dubbdäck är att släpvagnen måste kunna stanna lika snabbt som dragfordonet.

Släpdäck prestanda

Däck för släpvagn finns med alla möjliga dimensioner. När det gäller fälgens storlek kan den vara på allt mellan 8-15 tum och även bredden samt förhållandet mellan däckets höjd och bredd kan skilja sig mycket.

Precis som för alla andra däck finns även för släpvagnsdäck de vanliga prestandauppgifterna såsom maxhastighet, högsta möjliga belastning samt om däcket är av radialtyp eller inte. Maxhastigheten är mindre intressant eftersom maxhastigheten alltid är betydligt högre än den tillåtna hastigheten på vägen, medan belastningsindex är betydligt viktigare.

Belastning

Viktigt är att välja släpvagnsdäck som klarar av den belastning de ska utsättas för. Det är fullt förståeligt att man har en budget att hålla sig inom och att man helst vill hitta så billiga släpvagnsdäck som möjligt, men snålar du med faktorn belastningsindex blir du begränsad i hur du kan använda ditt släp. Den angivna belastningen bör aldrig överskridas vid körning.

Belastningen anges med en kod som du finner på däcket, invid uppgiften om hastighetsindex. Koden går mellan 80-109 och varje siffra har ett förutbestämt värde. För ett släpvagnsdäck med belastningsindex på till exempel 84 är belastningen 500 kg. Uppgiften gäller alltid per däck.

Undersök dina släpvagnsdäck

Däck till släpvagn används normalt inte dagligen. Tvärtom kan det gå långa perioder mellan att de används. Däckens kvalitet försämras emellertid gradvis även om de inte används och det innebär att det är viktigt att emellanåt undersöka däckens prestanda. Detta gäller särskilt om de står/förvaras i miljöer som inte direkt är optimala. Däck bör alltid förvaras i mörka, torra och svala utrymmen. Dessutom är det viktigt att undvika kontakt med lösningsmedel, olja och bensin.

Vid dina regelbundna undersökningar ska du vara särskilt uppmärksam på sprickor och uttorkning eftersom dessa skador kan göra däcken till rena säkerhetsrisker på vägen. Gör också en kontroll av däckmönstret- och djupet (precis som på en personbil). Är däcken dubbade bör du då och då kontrollera dubbarnas skick samt hur många dubbar som lossnat.

Lufttryck är en annan faktor att undersöka. Både för lågt lufttryck och för högt lufttryck i släpvagnsdäcken är negativt för däckets väggrepp och ekipagets bromsförmåga. För högt lufttryck minskar väggreppet och gör att däcket slits onödigt fort. För lågt lufttryck i däcken på din släpvagn kan göra att däcket sviktar onödigt mycket, något som i sin tur kan leda till högre rullmotstånd och att dina släpvagnsdäck blir överhettade och slits ned snabbt. Risken för skador på däcket ökar, och har du riktig otur går det sönder under färd och måste bytas ut akut. Ökat rullmotstånd ger också högre bränsleförbrukning.

Köp däck till släpvagn online

Det finns ett antal däckleverantörer och däckbutiker online som säljer släpvagnsdäck i tillägg till däck för personbilar, lätta lastbilar, ATV, med mera. De flesta av dem hittar du här på Däck.com. Jämför enkelt priser på släpvagnsdäck direkt här på sajten.

Köper du däck till släpvagn online ska du vara noga med att undersöka vad det egentligen är du köper. Det finns nämligen tre sätt att köpa släpvagnsdäck:
1. Komplett däck med fälg och slang
2. Däck med slang
3. Däck utan slang.

Du kan förmodligen ganska enkelt se vad som ingår i priset för ett visst däck, men du bör dubbelkolla din beställning innan du skickar iväg den.

Sök däck och jämför priser

Hos oss jämför du däck från: