Visa filter

Sommardäck

Sommardäck är däck som anpassade för färd på vad som kallas sommarväglag, det vill säga då vägbanorna inte är helt eller delvis täckta av snö, snömodd, is eller frost. Däck för körning på barmark är tillverkade av en relativt hård gummiblandning med syftet att ge en bra väghållning, ge bra grepp vid inbromsningar och effektivt leda bort vatten för att minska risken för vattenplaning.

Solig bild på sommardäck på torr väg

Köra på dubbfritt året om?

Du behöver inte använda sommardäck i det fall du använder dubbfria vinterdäck (friktionsdäck) eftersom dessa är tillåtna för användning året om. De flesta bilägare väljer ändå att använda sommardäck på barmark och det finns många skäl för det. Det handlar till exempel om att friktionsdäck har betydligt sämre vägegenskaper samt att odubbade vinterdäck slits snabbare på barmark.

Gummiblandningen som används i vinterdäck är mjuk, detta för att däcken inte ska bli hårda när det är kallt. Om du kör på denna mjukare gummiblandning slits däcken snabbare och det innebär att det går kortare tid mellan det blir dags att köpa nytt. Det är givetvis negativt för såväl plånboken som för miljön.

Om dina gamla däck är så utslitna att du måste köpa nya sommardäck kan det förstås kännas lockande att fortsätta köra på dina dubbfria vinterdäck i stället, men det kommer definitivt inte att bli billigare på sikt eftersom du kommer att nöta ut sina däck onödigt fort genom barmarkskörningen.

Att köpa sommardäck och använda dem under den varma årstiden handlar inte endast om vad som är billigast, utan också om säkerhet. Sommartid tenderar vinterdäck att ha sämre grepp och längre bromssträcka än sommardäck, och de är sällan anpassade för att hantera vattenplaning på ett optimalt vis. Vinterdäck är helt enkelt avsedda att användas på vintern, medan sommardäck har en hårdhet och viskositet som är avsedd för att klara sommarväglag. Ett bra sommardäck har dessutom ett mönster som är utformat för att effektivt leda bort vatten och därmed minska risken för vattenplaning.

Sommardäck – däckmönster

De sommardäck du använder på svenska vägar ska enligt lagen ha ett däckmönster som är minst 1,6 mm djupt. Exakt samma krav gäller om du väljer att inte byta till sommardäck och i stället kör på friktionsdäck under vår, sommar och höst. Dessa krav gäller oavsett om fordonet är registrerat i Sverige eller utomlands.

Lagens krav är mycket blygsamt satt och för att du ska uppleva att du kör på säkra däck bör mönsterdjupet vara minst 4 mm. De extra millimeterna gör till exempel att det blir enklare och säkrare att bromsa in på blöta underlag. Större mängder nederbörd i form av regn kan falla under både vår, sommar och höst och du måste räkna med att vägarna ibland kan vara rejält blöta. Ett mer generöst tilltaget mönsterdjup kommer också att vara fördelaktigt när du kör på vägar med djup spårbildning och mycket varm asfalt.

När du ska köpa nya sommardäck, kontrollera att de har ett mönsterdjup på åtminstone 8 mm. Om nya sommardäck har ett grundare mönsterdjup än så, är det en indikation på att något inte står rätt till. Antingen rör det sig om undermåliga sommardäck av dålig kvalitet, eller så kanske det är någon som försöker sälja dig avsevärt begagnade sommardäck som de hävdar är helt nya eller knappt använda.

Slitagevarnare

Moderna däck har vanligen så kallade slitagevarnare, det vill säga markeringar som gör att man enklare kan se när mönsterdjupet har nötts ned till cirka 2 mm. När slitaget når ned till 2 mm bör du se till att snarast byta dina sommardäck, i stället för att vänta in i det sista. Dels har ett däck med bara 2 mm mönsterdjup inte särskilt bra egenskaper, dels riskerar du att missa när mönsterdjupet blir grundare än 1,6 mm på något av däcken och därför drabbas av böter i en poliskontroll.

Hastighetsklassning

Hastighetsklassen anger den högsta hastighet som däcket är avsett för.

De vanligaste hastighetsklasserna:

Q = 160 km/h
S = 180 km/h
T = 190 km/h
H = 210 km/h
V = 240 km/h
W = 270 km/h
Y = 300 km/h

Ta hand om dina sommardäck

  • Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden. Felaktigt tryck gör att dina sommardäck slits snabbare, samtidigt som det blir svårare att styra bilen. Du hittar uppgifter om optimalt lufttryck i instruktionsboken för din bil.
  • Rengör däck och fälgar med mjuk svamp och vatten. Vid behov, använd ett milt bilschampo. Undvik starka rengöringsmedel och alla sorters rengöringsmedel som riskerar att påverka gummiblandningen.
  • När sommardäcken inte används, se till att de förvaras torrt, svalt och mörkt.
Sök däck och jämför priser

Hos oss jämför du däck från: