Visa filter

Traktordäck

Vilket traktordäck som är optimalt avgörs givetvis av traktorns användningsområde. Äger du en traktor som används till exempel för snöröjning och tunga transporter behöver du en annan typ av traktordäck än om du använder ditt fordon på ömtåliga ytor som du inte vill få uppslitna av grova mönster. Det första du ska göra när du ska köpa traktordäck är således att du sätter dig ner och definierar det huvudsakliga användningsområdet (samt eventuella andra arbetsuppgifter du bör ta i beaktande).

Idag finns en rad olika däcktyper för traktorer. Så var det inte i traktorernas barndom, då man faktiskt inte använde däck över huvud taget. I stället monterades järnhjul med skovlar på traktorerna. Visserligen blev greppet alldeles utmärkt, men transporterna på vägarna mellan åkrarna slet oerhört på vägbanan. Nuförtiden är alla traktordäck av gummi och varianterna är många, inklusive traktordäck som tål både hög belastning och höga hastigheter även vid lågt lufttryck.

Naturbild på traktor med traktordäck

Riktigt stora traktordäck

Om man behöver köpa riktigt stora traktordäck kan man vända till till traktordäcktillverkaren Trelleborg, de saluför nämligen traktordäck med diametern 230 centimeter. Däcket heter TM1000 High Power och används på stora lantbrukstraktorer, där det ger bra dragkapacitet och minskar bränsleförbrukningen. Däcket går att använda både på vägarna och ute på fälten.

Traktordäck för skogen

Om du använder din traktor i skogen och har problem med skär- och stickskador i däcken kanske Trelleborg T410 Agroforest kan vara av intresse. Detta traktordäck är gjort av en sorts gummiblandning som är framtagen för att vara extra motståndskraftigt mot denna typ av skador och till exempel klara sig bra mot vassa stenar och stubbar ute i skogen. Däcket har också försetts med en anpassad ribbutformning som ger bra grepp och dragkraft även i riktigt tuff terräng. Trelleborg T410 Agroforest finns tillgängligt i elva olika dimensioner.

Traktordäck fyllda med majs

Goodyear har tagit fram en specialvariant av det populära traktordäcket DT812 där de använt ett fyllnadsmaterial baserat på majsstärkelse. Enligt Goodyear själva är traktordäcket med majsstärkelse både lättare och hållbarare än motsvarande traditionella däck.

Traktordäck för vintern

Ett exempel på ett vinterdäck för traktorer är Nokian Hakkapeliitta TRI från Nokian Heavy Tyres. Nokian Hakkapeliitta TRI har tagits fram för traktorer som arbetar under riktigt tuffa vinterförhållanden, till exempel med snöröjning.

Detta däck har en specialkomponerad gummiblandning och lamellerade mönsterklackar med lamellväckare. Mönstret är framtaget för is, snö och slask. Det har ett stort antal greppkanter både rakt fram (vilket ger bra dragkraft) och sidledes (vilket ger bra sidogrepp). De lamellerade mönsterklackarna har försetts med så kallade lamellväckare. Mönsterklackarna är olika långa, vilket minskar bullret från däcken.

Nokian Hakkapeliitta TRI finns tillgängligt i sex olika dimensioner, och de dimensioner som Nokian Heavy Tyres har valt att ta fram är de som är vanligast på maskiner som används för snöröjning i Norden, Alperna och delar av Nordamerika.

Tester som gjorts där Nokian Hakkapeliitta TRI jämförts med Nokian TR12 (som inte är ett vinterdäck) visar att vinterdäcket har 25% bättre dragkraft på is och 23% bättre dragkraft på hårdpackad snö. Dessa skillnader kan betyda mycket när man ska ut med snöplogen och röja i vinterväglag som vanliga bilister knappt skulle komma på tanken att försöka köra i.

Testerna visade också att Nokian Hakkapeliitta TRI hade 5% lägre rullmotstånd, vilket innebär minskad bränsleförbrukning och därmed också minskade utsläpp av bland annat koldioxid.

Om man vill kan man dubba sina Nokian Hakkapeliitta TRI. Dubbplaceringen är markerad på däcket för att underlätta för den som vill dubba det framöver.

Traktordäck och säkerhet

Det har inträffat svåra olyckor där människor har kommit till skada eller till och med dödats då traktordäck exploderat eller fälgen gett vika på grund av för högt tryck. Det är därför extremt viktigt att följa säkerhetsrekommendationerna för traktordäck.

Här nedanför kan du se ett videoklipp där ett däck pumpas så hårt att fälgen ger vika. Pumpningen sker i en kraftig säkerhetsbur som används för att minska riskerna för personalen vid pumpning av däck till hjullastare och dumpers.

Däcket i videon är 70 tum högt och 33 tum brett, och väger drygt 700 kg inklusive fälgen. Modellen heter 29.5R25 L-3 Earthmover. Explosionen sker när däcket pumpats till 150 psi.

Sök däck och jämför priser

Hos oss jämför du däck från: